Kúpili ste byt v roku 2026? Daňové priznanie k nehnuteľnosti podávate do 31. januára 2027

Kto sa v roku 2026 stal vlastníkom nehnuteľnosti, podáva priznanie do 31. januára 2027 a daň platí od roku 2027. Rozhoduje vklad do katastra, nie podpis zmluvy, a pri dedičstve či dražbe platia iné lehoty.

Termín je 31. január 2027. Do tohto dátumu podáva priznanie k dani z nehnuteľností každý, kto sa v roku 2026 stal vlastníkom bytu, domu alebo pozemku. Vyplýva to z § 99a zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach. Priznanie sa podáva obci, v ktorej nehnuteľnosť leží, nie daňovému úradu, a jednorazovo: v ďalších rokoch vám obec daň vyrubí sama, kým sa nič nezmení.

Práve v novembri a decembri sa to oplatí premyslieť, pretože pri kúpe na konci roka sa o termíne rozhoduje v katastri.

Rozhoduje vklad, nie podpis zmluvy

Podľa § 18 vzniká daňová povinnosť 1. januára roka nasledujúceho po tom, v ktorom ste sa stali vlastníkom. Vlastníkom sa pri kúpe nestávate podpisom zmluvy, ale vkladom do katastra. Modelové príklady:

  • Vklad povolený v máji 2026: daň platíte od roku 2027, priznanie do 31. 1. 2027
  • Vklad povolený 20. 12. 2026: daň platíte od roku 2027, priznanie do 31. 1. 2027
  • Zmluva podpísaná v decembri 2026, vklad v januári 2027: daň platíte od roku 2028, priznanie do 31. 1. 2028

Daň sa počíta podľa stavu k 1. januáru. Na zmeny počas roka sa neprihliada, ak zákon neurčuje inak, a pri kúpe sa daň nedelí podľa mesiacov. Za celý rok 2026 preto daň platí ten, kto bol vlastníkom k 1. 1. 2026, aj keď nehnuteľnosť v júni predal. Ak sa chcete s kupujúcim podeliť inak, dohodnite si to v zmluve. Voči obci to však nič nemení.

Kedy platí iná lehota

  • Dedenie a vydraženie: daňová povinnosť vzniká už prvým dňom mesiaca po tom, čo ste sa stali vlastníkom, a priznanie sa podáva do 30 dní od jej vzniku (§ 18 a § 99a ods. 3). Daň sa vyrubí pomerne od tohto mesiaca do konca roka.
  • Ďalšia nehnuteľnosť v obci, kde už priznanie máte: podáva sa čiastkové priznanie, opäť do 31. januára (§ 99b).
  • Predaj, zmena výmery alebo účelu: takisto čiastkové priznanie do 31. januára nasledujúceho roka. Predávajúci naň často zabúda.

Kto podáva, keď je vlastníkov viac

  • Manželia v bezpodielovom spoluvlastníctve: stačí jeden z nich (§ 99d). Rozhodnutie o dani dostane ten, kto priznanie podal.
  • Podieloví spoluvlastníci: každý podáva za svoj podiel. Ak sa dohodnú, podá zástupca, ktorého určili, a v priznaní to vyznačí.

Prílohy spravidla netreba, obec si údaje overí v katastri. Rozhodnutie o dani obce doručujú zvyčajne na jar a daň je splatná do 15 dní od právoplatnosti rozhodnutia (§ 99g). Sadzby aj zníženia určuje obec vo všeobecne záväznom nariadení a meniť ich môže len k 1. januáru (§ 98).

Čo to znamená pre kupujúceho

  • Dajte si termín do kalendára hneď po vklade. Nečakajte, že vás obec vyzve.
  • Pri kúpe koncom roka si sledujte stav vkladu. Podľa jeho dátumu viete, či priznanie podávate v januári 2027 alebo 2028.
  • Zistite si sadzbu vopred. Pred podpisom si v nariadení obce pozrite sadzbu na rok 2027. Pri porovnávaní bytov v rôznych obciach to môže byť ďalší rozdiel v mesačných nákladoch.
  • Uplatnite zníženie včas. Ak má obec zníženie napríklad pre seniorov nad 62 rokov alebo držiteľov preukazu ŤZP, nárok treba uviesť v priznaní. Inak na dané obdobie zaniká (§ 17 ods. 7).

Čo to znamená pre predávajúceho a dediča

  • Predali ste v roku 2026? Daň za rok 2026 je vaša. Do 31. 1. 2027 ešte podajte čiastkové priznanie o zániku vlastníctva.
  • Zdedili ste? Lehota 30 dní sa počíta od začiatku mesiaca po nadobudnutí vlastníctva z právoplatného osvedčenia alebo rozhodnutia o dedičstve. Je to krátko, ľahko ju zmeškáte, kým sa rodina vysporiada.

Pri zmeškaní hrozí pokuta od správcu dane. Ak vám v podaní bránili vážne dôvody, možno požiadať o odpustenie zmeškania lehoty do 30 dní od ich pominutia.

Takeaway: kúpa v decembri môže znamenať priznanie o rok skôr než kúpa v januári, a rozhodne o tom dátum vkladu, nie zmluvy. Vychádzame zo znenia zákona č. 582/2004 Z. z. platného k 5. 11. 2026. Ide o orientačné informácie, nie daňové poradenstvo, konkrétne pravidlá a tlačivo vám potvrdí obec.